25 jaar Femto Engineering | eerste project - Femto Engineering - Femto Engineering

25 jaar Femto Engineering | eerste project

In dit vorige artikel hebben wij u onze allereerste nieuwsbrief laten zien en een beetje uitgelegd over het eerste project waar Femto Engineering aan heeft gewerkt: de St. Jansbrug.

Ter ere van het 50-jarig bestaan van studentenvereniging St Jansbrug is een voetgangersbrug gebouwd. De brug is zo ontworpen dat de leuningen alle belastingen van de brug opvangen en naar de fundering leiden. Het zal een van de weinige toepassingen zijn van een uitdagende draagconstructie. De grootste uitdaging voor het ontwerpteam was om materialen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Femto Engineering heeft hieraan bijgedragen.

Model en resultaten

Het model is opgebouwd uit balkelementen. Deze zijn opgelegd aan de zijkanten. De berekeningen waren niet alleen bedoeld om het model te optimaliseren, maar ook om aan te tonen dat de brug aan de sterkte-eisen voldoet. Onderstaande figuur toont het bezwijkgedrag van de uiteindelijke brug als er te veel mensen aan één kant zouden staan. Vanwege het asymmetrische karakter van de belasting was het noodzakelijk de gehele brug te modelleren in plaats van de helft.

De door Femto Engineering verkregen resultaten voldeden aan de eisen, waardoor de brug kon worden goedgekeurd door de bouwinspectie van Delft.

oorsprong van de opdracht

Nostalgie vormde de basis voor een bijna onmogelijk plan. Een Sint Jansbrug voor de Sint Jansbrug, net als bij de oprichting van de vereniging. De Sint Jansbrug was destijds gevestigd in de Engelenbak, honderd meter verwijderd van het huidige pand aan de Oude Delft. Verplaatsing van de monumentale brug uit 1773 was geen optie. Een nieuwe constructie echter wel. Het idee om een nieuwe tijdelijke brug te bouwen ontstond als een grap. Later werden de plannen concreter. De vereniging bleek enthousiast, evenals Rijkswaterstaat, dat bereid was mee te werken. Uit Jansbrugleden werd een team van ontwerpers samengesteld en uiteindelijk werd unaniem voor het definitieve ontwerp gekozen. Lees meer over de oorsprong van de opdracht via deze link (NL).

bron: TU Delta

Recente plaatsing

De St Jansbrug is tegenwoordig niet meer geplaatst op de Oude Delft maar staat bij Knus in Delft. Knus is een restaurant, gelegen in de Delftse Hout omgeven door water en natuur.

Consultancy

Samenwerken met Femto Engineering betekent dat u kunt rekenen op ingenieurs die meedenken, uw medewerkers betrekken en degelijke en praktische ontwerpbeoordelingen geven.


Lees meer

Software

Femto Engineering is Smart Expert Partner van Siemens Digital Industries Software. Wij zijn expert gebruikers, hier om u te helpen het maximale uit de software te halen.


Lees meer

Training & Support

Femto kan u helpen het meeste uit uw software te halen met een leven lang leren met professionele training en ondersteuning


Lees meer

R&D

Door CAE onderzoek en het openlijk delen van onze kennis en ervaring, ondersteunt Femto Engineering haar klanten om het maximale uit FEA en CFD te halen.


Lees meer

maart 28, 2022
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.