Praktijkvoorbeeld: BARTEC Explosiebestendige behuizing - Femto Engineering - Femto Engineering

Praktijkvoorbeeld: BARTEC Explosiebestendige behuizing

Minder prototypes met een rekenkundig geoptimaliseerd ontwerp

Achtergrond

Femto-ingenieurs voerden FE-analyses uit voor BARTEC om na te gaan of hun nieuw ontwikkelde explosiebestendige behuizing voor de mijnbouwindustrie de explosietests kon doorstaan die nodig zijn om een certificaat van EG-typeonderzoek te verkrijgen.

Over BARTEC

De BARTEC Groep is wereldwijd de toonaangevende leverancier van hoogwaardige industriële veiligheidstechnologie voor toepassingen in gevaarlijke gebieden. De specialisten van BARTEC ontwikkelen, produceren en verkopen oplossingen voor alle gebieden waar mensen werken met gevaarlijke stoffen zoals brandbare vloeistoffen, gassen en stof. Tot de klanten behoren voornamelijk bedrijven uit de olie- en gasindustrie, maar ook chemische, petrochemische en farmaceutische bedrijven uit de hele wereld.

Explosiepreventie

Elektrische vonken kunnen in de mijnbouw uiterst gevaarlijk zijn. Ze kunnen ontvlambare gassen doen ontbranden en een explosie veroorzaken. Om een explosie te voorkomen, moeten de behuizingen van de elektrische apparatuur aan verschillende voorschriften voldoen.
Een van de concepten van explosiepreventie is de drukbestendige omhulling. Een vonk ontsteekt alleen de gassen binnen de omhulling, en de overdracht van de explosie op de gassen buiten de omhulling wordt voorkomen door de explosie-energie te absorberen door de vervorming van de omhulling. Alle openingen naar de buitenkant van de omhulling die nodig zijn voor de werking van de apparatuur zijn lang en smal gemaakt, zodat de ontsnappende gassen tegen de tijd dat zij de omhulling verlaten, de energie om de buitenste gassen te doen ontbranden, verloren hebben. Alle openingen die nodig zijn voor het fabricageproces, worden met een kleefstof afgedicht.

Onze opdracht

In geval van een explosie worden de spanningen in het materiaal van de behuizing gelijkmatiger verdeeld en wordt de hoeveelheid plastische vervorming verminderd. Femto Engineering heeft een niet-lineaire analyse uitgevoerd op het ontwerp van de drukbestendige behuizing.
De resultaten van de berekeningen werden gebruikt als basis voor een geoptimaliseerd ontwerp. Het geoptimaliseerde ontwerp werd ook geverifieerd met FE-analyses. Het resultaat was bevredigend. Voor deze opdracht is gebruik gemaakt van Femap/NX Nastran.

De door Femto Engineering uitgevoerde FE-analyses verminderden het aantal benodigde prototypen en optimaliseerden het ontwerp van de behuizing op het gebied van gewicht, materiaalspanningen en vervormingen.

We hopen dat deze casestudy u beviel. Wilt u meer horen? Neem contact met ons op! Ook als u geïnteresseerd bent in onze analyse-, simulatie- of optimalisatiediensten kunt u contact met ons opnemen!

Neem contact met ons op!

juli 30, 2018
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Smart Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.