Femto Engineering en Aerodelft - Femto Engineering - Femto Engineering

Femto Engineering en Aerodelft

Femto Engineering ziet de waarde van nieuwe initiatieven in en ondersteund deze innovatie. Door onze sponsoring kunnen we studententeams op weg helpen met software en simulaties.

Sponsoring at Femto Engineering

In het academische jaar 2021-2022 zijn we begonnen met het sponsoren van het studententeam AeroDelft in hun FEM simulaties bij project Phoenix. Dit was een interessant jaar, waarin het team hun eerste vlucht op waterstof maakte. Om inzicht te bieden in deze samenwerking geven we nu een podium aan AeroDelft om over hun ervaringen te vertellen.

kom in contact

About AeroDelft

AeroDelft is een interdisciplinair studententeam van meer dan 50
universiteitsstudenten, met een missie om vloeibare waterstof te bewijzen als alternatief voor conventionele brandstoffen in de luchtvaart. Om onse missie te laten slagen, ontwerpen en produceren we twee vliegtuigen op vloeibare waterstof: het Phoenix Prototype, de grootste onbemande drone om ooit elektrisch op vloeibare waterstof te vliegen, en de Phoenix Full Scale, een tweezits Sling 4 vliegtuig en het eerste bemande vloeibaar waterstof-gedreven vliegtuig.

Partner in FEM

Voor ons Full Scale vliegtuig moesten we onze eigen motorsteun ontwerpen, omdat we een elektrische motor gebruiken in plaats van een verbrandingsmotor. Dit was geen gemakkelijke taak, omdat de motorsteun alle krachten die er tijdens een vlucht op komen te staan moet kunnen weerstaan, terwijl tegelijkertijd de spanningen en doorbuigingen onder een veilige drempel blijven.

Om dit te behalen werden analyses met de Finite Element Method (FEM) uitgevoerd waarbij differentiaalvergelijkingen numeriek werden opgelost. Als studententeam hadden we beperkte ervaring met deze methode, maar toch moesten we een essentieel onderdeel ermee berekenen. Hier kwam onze partner Femto Engineering om de hoek kijken! Femto Engineering heeft een overvloed aan ervaring met FEM analyses en begeleidde ons bij het gebruik van deze methode en het oplossen van ontstane fouten.

Figuur 1: Afbuiging neerwaartse krachten Figuur 2:Spanning neerwaartse krachten

Using Simcenter 3D

Onze samenwerking begon met een vliegende start met een algemene introductie in Simcenter 3D, een van de programma’s die Femto Engineering gebruikt voor FEM. We presenteerden ook onze motorsteun zodat het team wist waar we aan werkten.

Vanwege de covid lockdown konden we helaas niet op het kantoor van Femto Engineering werken, maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door de ondersteuning die we kregen via e-mailcontact. Onze vragen werden zeer snel beantwoord.

Aan het einde van het proces nam Femto Engineering ons ontwerp door om te zien of de FEM-analyse zelf correct was uitgevoerd. We hebben simulaties uitgevoerd om de volgende belastingsoorzaken te onderzoeken: neerwaartse en opwaartse krachten en de zijwaartse krachten op onze motorsteun. Uit de simulaties kregen we de doorbuigingen en spanningen op onze motorsteun, die te zien zijn in de afbeeldingen.

Figuur 3: Close-up maximum spanning neerwaartse krachten

Dit was niet de laatste keer dat Aerodelft een FEM-analyse gebruikt, want we gaan ook een motorsteun ontwerpen voor een andere motor. Misschien doen we ook een analyse van de montagestructuur. Door FEM analyses uit te voeren besparen we tijd, moeite en geld, omdat we de software kunnen gebruiken om te bepalen of het ontwerp van de motorsteun werkt in plaats van een aantal steunen te bouwen en er fysieke tests op uit te voeren.

Sponsoring @ Femto Engineering

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de mogelijkheden van FEM analyses en het gebruik van Simcenter 3D, dan kunt u ons bereiken via onderstaand formulier. U kunt altijd contact met ons opnemen en vragen stellen over onze sponsoring!

Neem contact op

november 10, 2022
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.