Hoe Amesim Software Project Dragonfly helpt opstijgen - Femto Engineering - Femto Engineering

Hoe Amesim Software Project Dragonfly helpt opstijgen

Leer meer over de ervaring van onze project DragonFly stagiair Jordi met onze nieuwe systeemsimulatie software: Simcenter Amesim.

Wat is Project DragonFly en wat was jouw betrokkenheid?

Project DragonFly is een toegepast onderzoeksproject van het onderzoekslaboratorium van de Hogeschool Inholland in Delft, Nederland. Hun doel is om een klein vliegtuig om te bouwen tot een elektrisch aangedreven, batterij-aangedreven vliegtuig, om aan te tonen dat de bestaande technologie voor batterij-elektrische voertuigen in staat is om kleine vliegtuigen aan te drijven. Bij een dergelijke ombouw spelen veel factoren een rol. Idealiter wil je zo veel mogelijk vermogen, met een zo laag mogelijke massa en zo veel mogelijk lift, met weinig luchtweerstand. The final design should be a balance between these, and many more, factors. Het doel van mijn opdracht was om een virtueel model in Simcenter Amesim op te zetten dat de invloed van individuele componenten in het elektrische vliegtuig op de vluchtprestaties van het vliegtuig als geheel kan laten zien. Mijn studie richtte zich op de aërodynamische kant van dit model, terwijl een andere stagiair van Femto; James Riady, zich zou richten op de motor.

Wat heeft je onderzoek uitgewezen?

De belangrijkste conclusie van mijn studie is dat Simcenter Amesim een waardevol instrument is in het ontwerpproces voor dit soort projecten. De systeemsimulatiesoftware kan worden gebruikt om snel verschillende ontwerpconcepten met de bijbehorende vluchtprestaties te testen en te verkennen.

 
Kun je ons meer vertellen over de instrumenten die je hebt gebruikt?

Siemens Digital Industries Software verschafte het DragonFly-team toegang tot hun Simcenter Portfolio. Simcenter Amesim biedt een methode om een systeem te simuleren door elk onderdeel erin te simuleren. Door het gehele vliegtuig in de simulatie op te splitsen in accu’s, elektromotoren, propeller en nog veel meer componenten, kan de invloed van elk component op het gehele systeem worden getoond. Simcenter Amesim maakt het mogelijk dat meerdere gebieden van de fysica (b.v. elektronica, thermodynamica & aerodynamica) samenwerken om een volledig vliegtuig te simuleren.

Ik heb ook CFD-software, Simcenter STAR-CCM+, gebruikt om de systeemsimulatie te voorzien van gedetailleerde vliegtuigaerodynamische input.

Simcenter STAR-CCM+ stelde mij in staat een simulatie op te zetten en deze simulatie vervolgens automatisch uit te voeren met verschillende invoerparameters met behulp van de Design Manager. Op deze manier was ik in staat om de aerodynamica van het vliegtuig te berekenen als functies van deze parameters (bijvoorbeeld de neusstand of de snelheid van het vliegtuig). Deze functies, resulterend uit de STAR-CCM+ simulatie, werden gebruikt als Amesim input, zodat de aerodynamica in de systeemsimulatie de aerodynamica van het vliegtuig weerspiegelt bij elke verschillende vliegconditie.

 

Wat is de waarde van systeemsimulatie?

Systeemsimulaties maken het mogelijk om de invloed van elke component op het totale systeem te visualiseren. Dit maakt het een geweldig hulpmiddel voor ingenieurs, die met behulp van deze simulaties hun ontwerpen kunnen optimaliseren. Met het huidige Project DragonFly model kunnen we bijvoorbeeld de batterij en motor setup in een ander vliegtuig testen en de prestaties zeer efficiënt vergelijken met het origineel. Het enige wat nodig is, is het importeren van het nieuwe vliegtuig in STAR-CCM+, de CFD simulaties opnieuw uitvoeren en de resultaten weer importeren in Simcenter Amesim. Binnen 24 uur kan een nieuw ontwerp worden geëvalueerd, dit is enorm voordelig aangezien de meeste projecten te maken hebben met enige beperkingen in tijd en budget.

Hoe is het om bij Femto Engineering te werken?

Tijdens mijn zoektocht naar CFD gerelateerde opdrachten, kwam ik Femto tegen. Femto beschrijft zichzelf als een groep vriendelijke hardwerkende ingenieurs, wat voor mij voelde als een goede fit. Werken bij Femto was een prettige ervaring. Iedereen bij Femto is vriendelijk, deskundig en staat klaar om te helpen waar nodig. Ze gaven me veel vrijheid en verantwoordelijkheid bij het uitvoeren van mijn opdracht.

 

Welk advies zou je anderen geven die een carrière als ingenieur ambiëren?

Voor mij is het interessantste deel van het ingenieursleven het overbruggen van theorie en praktijk. Een ingenieur moet in staat zijn de theorie toe te passen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in technische onderwerpen en in het uitzoeken hoe dingen werken. En mijn advies: werk hard en geef niet op. Als je je inspant en mensen laat zien wat je kunt, zul je je doelen kunnen bereiken.

 

Wat staat je nog te wachten?!

Na het behalen van mijn bachelordiploma wil ik graag verder werken met simulatiesoftware.  In de tussentijd werk ik parttime bij Femto aan systeemsimulatie opdrachten. Misschien kan ik je daar in een toekomstige post meer over vertellen.

Geïnteresseerd?

We werken graag met enthousiaste ingenieursstudenten en geven hen de kans om te werken met onze simulatiespecialisten en tools. Als je geïnteresseerd bent in een van onze tools, projecten of in een stageplaats aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Elk jaar hebben we een beperkt aantal posities beschikbaar.

Neem contact met ons op!

Meer informatie

Als je meer content als deze wilt, volg ons dan op onze social media kanalen: LinkedIn, Twitter of Youtube! Hier zijn enkele berichten die u misschien interesseren.

Spotlight op een stagiair: CFD
Spotlight op een stagiair: FEM
Wat is ID-systeemsimulatie?

augustus 10, 2021
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.