Hyva lifting bracket optimization case study - Femto Engineering

15% gewichtsreductie voor Hyva’s lifting bracket

Door topology-optimization hebben wij een 15% gewichtsreductie bereikt op een lifting bracket die gebruikt wordt bij Hyva kipwagens.

About Hyva

Hyva is de marktleider in de wereld voor kipoplossingen. De producten van Hyva worden wereldwijd gebruikt in verschillende sectoren, waaronder transport, bouw, mijnbouw, materiaalverwerking en afvalverwerking en -recycling. Hyva werd in 1979 in Nederland opgericht en is nu een wereldwijd bedrijf met productiefaciliteiten en dochterondernemingen over de hele wereld.

 

Doelstelling

Femto Engineering werd gevraagd om de huidige hijsbeugel van de Hyva-trailer kipper te evalueren. Eerst hebben we de sterkte en stijfheid van het onderdeel onder zware belasting bepaald. Vervolgens hebben we onderzocht hoe het onderdeel geoptimaliseerd kan worden om het gewicht te verminderen.

Hyva lifting bracket - Femto optimization case study

Aanpak

We hebben gespecialiseerde FEM-software gebruikt om de ontwerpruimte te bepalen; dit is het gebied waarvoor de software zal optimaliseren. Tijdens de optimalisatie zal de solver materiaal uit de ontwerpruimte verwijderen dat niet nodig is, maar het kan geen materiaal toevoegen, daarom is het belangrijk om een ontwerpruimte toe te wijzen die groot genoeg is voor de software om materiaal te blijven verwijderen totdat het de beste topologie vindt.

Het doel van de optimalisatie was het vinden van een structuur met de maximale stijfheid voor het onderdeel met een volumebeperking. Verhoogde stijfheid wordt bereikt door het minimaliseren van de vervormingsenergie in het model.

Een geometrische restrictie legt beperkingen op aan de veranderingen die de solver kan aanbrengen in de topologie. De gebieden in het model die niet mogen veranderen zijn gedefinieerd als de bevroren gebieden, dit betekent dat de software deze gebieden zal laten zoals ze zijn, terwijl het gebruik van de omringende elementen om de beste topologie te vinden.

 

Resultaten

Met de kracht van topologie-optimization konden Femto Engineers een gewichtsvermindering van 15% op de Hyva-hijsbeugel bereiken, terwijl ze vol vertrouwen voldeden aan de eisen voor sterkte en stijfheid onder zware belasting. Meer achtergrondinformatie over topology optimization vindt u hier. Neem contact met ons op als u meer wilt weten over onze diensten.

Contact us!

augustus 7, 2017
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.