Femto develops M-Frigates new radar mast design - Femto Engineering

M-Frigates nieuw ontwerp radarmast

Door gebruik te maken van FEA en 2D topologie optimalisatie hebben Femto ingenieurs geholpen bij de ontwikkeling van een 20% kostenefficiënter Radar Mast Ontwerp voor de Nederlandse Koninklijke Marine.

De opdracht

Femto Engineering werd gevraagd te helpen bij het maken van een kostenefficiënt ontwerp met een hoog draagvermogen voor de nieuwe radarmasten van M-fregatten voor de Defence Materiel Organisation (DMO). DMO zorgt ervoor dat militairen modern, robuust en veilig materieel hebben om mee te werken. DMO had al analyses uitgevoerd op het globale gedrag van de constructie en een conceptontwerp gemaakt van het deelschot. Femto Engineering werd gevraagd dit schot te optimaliseren met betrekking tot massa, structurele eenvoud en eenvoudige fabricage. Om de spanningen te evalueren, werd een deel van de bovenbouw in het model opgenomen.

 

Radarmast ontwerpvoorschriften

Een van de voorwaarden voor het ontwerp van de radarmast was een sterk toegenomen volume en voetafdruk op de bestaande bovenbouw. De totale massa van de mast zou toenemen van 10 tot 17 ton, als gevolg van de toegevoegde radarsystemen en de veel grotere hoeveelheid staal. Door het plaatsen van een dwars deelschot bovenop een webframe, dat al aanwezig was in de bestaande bovenbouw, kon de stijfheid van de mast in dwarsrichting worden verbeterd, wat resulteerde in lagere spanningen op de masthoeken.

M-fregat new design on right by Femto Engineering and DMONieuw ontwerp rechts

Onze aanpak

Met behulp van 2D topologie optimalisatie werd het schottenconcept geoptimaliseerd voor gewicht-stijfheid verhouding. De sterke voorkeur voor eenvoudige fabricage was leidend in het nieuwe radarmastontwerp. Op basis van de resultaten van de 2D topologie optimalisatie werd het relatief complexe concept ontwerp omgezet in een optimale structuur.

 

Resultaten

Schokanalyses bij TNO hebben goede prestaties aangetoond van de maststructuur en het geoptimaliseerde schot. Nauwe samenwerking met de opdrachtgever resulteerde in een eenvoudig te fabriceren radarmastontwerp, resulterend in een 20% kostenefficiënter ontwerp dan het origineel, maar met een verhoogde stijfheidsbijdrage aan de mast.

 

Als u geïnteresseerd bent in de diensten die Femto op dit gebied levert of als u meer wilt weten over projecten waar we aan hebben gewerkt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Neem contact met ons op!

juli 21, 2017
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Smart Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.