An introduction to CFD: what, why and how - Femto Engineering

Wat is CFD?

Krijg een indruk van het gebruik en de mogelijkheden van CFD.

Wat is CFD?

Computational Fluid Dynamics (CFD) is de analyse van vloeistofstromingen met behulp van numerieke oplossingsmethoden. Met CFD kunnen complexe problemen worden geanalyseerd waarbij sprake is van vloeistof-vloeistof, vloeistof-vaste stof of vloeistof-gas interactie. Ingenieursgebieden waar CFD-analyses vaak worden gebruikt zijn bijvoorbeeld aerodynamica en hydrodynamica, waar grootheden als lift en weerstand of veldeigenschappen als drukken en snelheden worden verkregen. Stromingsdynamica heeft te maken met natuurkundige wetten in de vorm van partiële differentiaalvergelijkingen. Geavanceerde CFD-solvers zetten deze wetten om in algebraïsche vergelijkingen en zijn in staat deze vergelijkingen efficiënt numeriek op te lossen.

In onze CFD Tuesday verhalen, belichten we enkele van onze werkzaamheden die we hier bij Femto Engineering doen en waarbij we CFD gebruiken. Klik hier om de laatste editie van CFD Tuesday te zien, of ga naar onze Twitter pagina waar we alle video’s plaatsen!

Waarom CFD gebruiken?

CFD-analyses hebben een groot potentieel om tijd te besparen in het ontwerpproces en zijn daarom goedkoper en sneller in vergelijking met conventionele tests voor gegevensverwerving. Bovendien wordt bij reële tests een beperkt aantal grootheden tegelijk gemeten, terwijl bij een CFD-analyse alle gewenste grootheden in één keer kunnen worden gemeten, en met een hoge resolutie in ruimte en tijd.

Omdat CFD-analyses een echte fysische oplossing benaderen, moet worden opgemerkt dat deze CFD-analyses fysische testprocedures niet volledig kunnen uitsluiten. Voor verificatiedoeleinden moeten nog steeds tests worden uitgevoerd.

Hulp nodig bij uw CFD berekeningen? Onze ingenieurs zijn specialisten en helpen u graag op weg.

Neem contact met ons op!

Hoe werkt CFD?

Een CFD-analyse bestaat in wezen uit de volgende drie fasen:

Pre-processing

In deze fase wordt de probleemstelling omgezet in een geïdealiseerd en gediscretiseerd computermodel. Er worden aannamen gemaakt over het type stroming dat gemodelleerd moet worden (visceus/inviscide, samendrukbaar/incompressibel, stationair/niet-stationair). Andere processen die een rol spelen zijn het genereren van netten en het toepassen van begin- en randvoorwaarden.

Solving

De eigenlijke berekeningen worden uitgevoerd door de oplosser, en in deze oplossingsfase is rekenkracht vereist. Er zijn verschillende oplossers beschikbaar, variërend in efficiëntie en vermogen om bepaalde fysische verschijnselen op te lossen.

Post-processing

Tenslotte worden de verkregen resultaten gevisualiseerd en geanalyseerd in de postverwerkingsfase. In deze fase kan de analist de resultaten verifiëren en kunnen conclusies worden getrokken op basis van de verkregen resultaten. Manieren om de verkregen resultaten te presenteren zijn bijvoorbeeld statische of bewegende beelden, grafieken of tabellen.

Klaar om met uw CFD analyse te beginnen?
Wij hopen dat u dit artikel zowel informatief als nuttig vond. Als u meer wilt lezen over dit onderwerp raden wij u aan ons artikel te lezen: Blokkades bij CFD analyse. Mocht u vragen hebben of wilt u meer weten over de CFD projecten van Femto Engineering, neem dan contact met ons op.
Neem contact met ons op!

neem contact met ons op!

april 10, 2017
Hoe kunnen we u helpen?

Consultancy

Als u met ons in zee gaat, kunt u rekenen op onze uitgebreide consultingexpertise in FEA en CFD. Wij beschikken over een betrouwbaar en flexibel team dat met u kan samenwerken om uw engineeringdoelstellingen te verwezenlijken.

Lees meer

Software

De software die u gebruikt, moet de klus klaren. De analyse- en simulatieoplossingen van onze partner, Siemens PLM Software, zullen precies dat doen. Wij bieden ook advies, ondersteuning en opleiding.

Lees meer

R&D

Door middel van onderzoek en innovatie ondersteunen wij onze klanten om voorop te lopen op het gebied van nieuwe technologie. Daarom investeren wij in R&D en werken wij nauw samen met toonaangevende onderzoeksinstituten en universiteiten.

Lees meer

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.