An Introduction to Finite Element Analysis (FEA) - Femto Engineering

Wat is FEA?

Krijg een indruk van het gebruik en de mogelijkheden van FEA.

De realiteit simuleren

Finite Elements Analysis (FEA) is een methode voor het oplossen van complexe mechanische problemen met behulp van de kracht van moderne computers. Door goede randvoorwaarden en belastingen te kiezen, kan de ingenieur de werkelijkheid simuleren, ongeacht de situatie of de complexiteit. Het mechanische gedrag van producten en constructies kan worden geanalyseerd en geoptimaliseerd zonder dat prototypes hoeven te worden gemaakt. Directe resultaten zijn winst ten aanzien van tijd en kosten in de ontwerpfase. Het draagt ook bij aan de betrouwbaarheid van uw product.

 

Het gebruik van elementen

Het basisprincipe van de eindige-elementenmethode is het creëren van een computermodel dat is opgebouwd uit een eindig aantal elementen. De elementen hebben alle een wiskundig bepaalde relatie tussen kracht en verplaatsing. Deze relatie van elk element kan worden gebruikt om de stijfheidsverdeling van de gehele constructie te schatten. Door toepassing van een matrixoplossingstechniek kan de reactie van de gehele constructie op de voorgeschreven belastingen en randvoorwaarden worden bepaald.

Basistypes van analyses

Het meest voorkomende type FEA is de lineair-elastische analyse. Hierbij wordt aangenomen dat de constructie zich elastisch gedraagt, de spanningen lineair evenredig zijn met de spanningen, de spanningen klein zijn en de vervorming geen invloed heeft op het gedrag van de constructie. Vaak is dit een goede benadering van hoe de constructie zich in werkelijkheid gedraagt, maar in sommige gevallen kloppen deze uitspraken niet voldoende met de werkelijkheid. In dat geval verandert het probleem van een lineair in een niet-lineair probleem. Niet-lineariteit kan ontstaan als gevolg van materiaalgedrag en/of geometrisch gedrag. Praktisch gezien is een niet-lineaire analyse tijdrovender en vereist meer invoergegevens.

Mocht u meer willen lezen over het verschil tussen lineaire en niet-lineaire analyses, dan raden wij u aan te lezen: In FEA, wat is lineaire en niet-lineaire analyse.

Wij hopen dat u dit artikel informatief en nuttig vond. Mocht u vragen hebben of wilt u meer weten over de FEA projecten van Femto Engineering, neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op!

april 6, 2017
Hoe kunnen we u helpen?

Consultancy

Als u met ons in zee gaat, kunt u rekenen op onze uitgebreide consultingexpertise in FEA en CFD. Wij beschikken over een betrouwbaar en flexibel team dat met u kan samenwerken om uw engineeringdoelstellingen te verwezenlijken.

Lees meer

Software

De software die u gebruikt, moet de klus klaren. De analyse- en simulatieoplossingen van onze partner, Siemens PLM Software, zullen precies dat doen. Wij bieden ook advies, ondersteuning en opleiding.

Lees meer

R&D

Door middel van onderzoek en innovatie ondersteunen wij onze klanten om voorop te lopen op het gebied van nieuwe technologie. Daarom investeren wij in R&D en werken wij nauw samen met toonaangevende onderzoeksinstituten en universiteiten.

Lees meer

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.