Een korte handleiding voor de selectie van FEA-software - Femto Engineering - Femto Engineering

Een korte handleiding voor de selectie van FEA-software

Een ervaren FEA-ingenieur met bescheiden gereedschap kan uitstekend werk leveren. Stel je voor wat diezelfde ingenieur kan doen met geweldige gereedschappen.

U hebt de taak gekregen om geschikte FEA-software te kiezen voor uw engineeringteam. Natuurlijk vindt u de juiste software, maar het proces kan vervelend en tijdrovend zijn. Als jarenlange gebruikers, inkopers en wederverkopers van FEA-software hebben wij onlangs een workshop over dit onderwerp gegeven en willen wij graag onze belangrijkste inzichten met u delen. Ons doel is om u te helpen navigeren door de belangrijkste FEA overwegingen, zodat u geweldige software voor uw team kunt kopen.

 

Het FEA-landschap

Laten we eerst het terrein verkennen door door het FEA-landschap te navigeren. De afbeelding hieronder is een grove vereenvoudiging, maar u begrijpt de essentie. Nu cloud-oplossingen steeds meer ingang vinden, is het belangrijk om te overwegen hoe u wilt dat uw engineering-gegevens worden opgeslagen. Een volledige cloud-oplossing is misschien niets voor u als u gegevens lokaal wilt opslaan. Maar cloud-gebaseerde software kan u voordelen bieden op het gebied van mobiliteit, kosten en toegankelijkheid.

 

Formuleer de bedrijfswaarde

Wanneer u geconfronteerd wordt met het vooruitzicht eisen op te stellen, is een goede plaats om te beginnen met het onderzoeken van uw huidige situatie. Wat zijn uw knelpunten? Concentreer je in dit stadium op het definiëren van het probleem en niet van de oplossing.  De volgende oefening geeft je een duidelijke bedrijfswaarde voor alle belangrijke betrokken stakeholders:

Invullen: Als (naam belanghebbende) wil ik (noem een doel) zodat (uw reden): zie hieronder enkele voorbeelden.

 • (Ingenieur) Ik wil een uitgebreidere composietanalyse kunnen uitvoeren, zodat we een significant lichtgewichtadvies kunnen geven.
 • (Engineering manager) Ik wil gestroomlijnde communicatie en dataverwerking tussen mijn team en onze klanten met efficiëntie van en tevredenheid over onze dienstverlening als resultaat.
 • (CTO) Ik wil digitale prototyping de norm maken in mijn bedrijf, zodat we sneller kunnen innoveren en concurrerend blijven.

Verwacht niet dat uw eisen in de loop van het selectieproject hetzelfde blijven. Een manier om ervoor te zorgen dat u krijgt wat u voor ogen had, is door de bedrijfswaarden of uw visie in gedachten te houden.

Lijst van vereisten

Het belangrijkste om te overwegen bij het kiezen van FEA software zijn uw prioriteiten. Wat wilt u eigenlijk bereiken met uw software? Welk type analyse moet u uitvoeren? De lijst van eisen moet op zijn minst een functionele checklist bevatten, maar minstens zo belangrijk zijn de secundaire voorwaarden.

Functionele checklist

Het maken van een functionele checklist kan u helpen uw behoeften beter te begrijpen. Hier volgen een paar voorbeelden van wat u moet overwegen bij het maken van een functionele checklist:

 • Constructief (lineair/niet-lineair)
  Vermoeiing
 • Thermisch
 • Stroming/CFD
 • Beweging
 • Trillingen
 • Optimalisatie
 • Multi-fysica
 • Geavanceerde belastingsdefinities
 • Synchrone technologie
 • Assemblage modellering

De lijst kan nog langer worden, want dit zijn slechts een paar voorbeelden van functies die aan uw checklist kunnen worden toegevoegd. Naast functionele eisen zijn er zaken als uw budget, licentie- en compatibiliteitsvoorkeuren die u voorafgaand aan uw zoektocht moet bepalen.

Secundaire voorwaarden

Nauwkeurigheid: bent u in staat om voldoende nauwkeurige resultaten te verkrijgen met uw FE-model?

CAD-compatibiliteit en het creëren van geometrie: is de software in staat om gegevens van meerdere CAD-software te importeren en te beheren en stelt het u in staat om vrijelijk uw eigen geometrie te creëren?

Gebruikersinterface: is de software gebruikersvriendelijk en gemakkelijk te leren?

Solver: voor welk doel zal de solver worden gebruikt? Hoe gemakkelijk integreert het met andere solvers?

Resultaten: biedt de software volledige controle over en toegang tot de resultaten?

Kosten en licenties: wat is de toegevoegde waarde en de return on investment van de software? De keuze van het juiste type licentie kan veel waarde toevoegen aan de software.

Er zijn een aantal licentiemogelijkheden:

 • Simulation-as-a-Service: stelt een groot aantal mensen in staat de software tegelijkertijd te gebruiken
 • Token software licentie model: flexibele optie geschikt voor infrequent gebruik
 • Floating/concurrent licenties: de mogelijkheid om een vast aantal licenties binnen het netwerk te gebruiken
 • Node-locked licenties: licentiesleutel kan op verschillende computers worden gebruikt, maar niet op hetzelfde moment
 • Gemengde Node-locked en floating licenties
 • Maandelijkse abonnementsformules
 • Eeuwigdurende licenties

Zou het niet geweldig zijn als er één oplossing was die al uw vragen beantwoord? Als u die vindt, laat het ons dan weten! De realiteit is dat één oplossing niet alles kan hebben. Het is dus belangrijk om te bepalen welke software u moet hebben en welke compromissen u kunt sluiten.

Leestip: Buyer’s guide for FEA software

Selecteer uw FEA software

U hebt uw visie en een realistisch idee van wat de juiste software voor u is. Nu kunt u beginnen met uw eigenlijke zoektocht. Een goede bron van informatie is uw engineering team, begin daar. Neem vervolgens de reis online, moet u in staat zijn om veel informatie te vinden, zoals brochures, recensies, case studies, tutorials, enz.

Als u eenmaal een paar opties hebt gevonden, is het tijd om ze van dichtbij te bekijken. Vraag potentiële verkopers om een online of real-time demo om de mogelijkheden van de software en de kennis en ondersteuning die ze aanvullend bieden te zien. Of als u de software zelf wilt verkennen, probeer dan een gratis proefversie.

Over Femto Engineering

Wij zijn Siemens PLM SMART EXPERT partner voor Femap. We zijn hier trots op, maar zijn in de eerste plaats FEA beoefenaars. Femap is slechts één van de CAE tools in ons arsenaal. Als u komt praten met een van onze adviseurs, kunt u verwachten dat u praktische, technische inhoud krijgt. We gaan verder dan informatie die u gemakkelijk online kunt vinden. We vertellen u waar u op moet letten bij het kiezen van het juiste gereedschap voor uw engineeringopstelling. Wij hopen dat deze informatie op enigerlei wijze waardevol voor u is geweest. Als we een belangrijke tip over het hoofd hebben gezien, laat het ons dan weten! Bedankt voor het lezen!

Regel een vergadering

 

juli 9, 2019
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.