Case Study: FEA on Silicone Breast Implants - Femto Engineering

FEA op siliconen borstimplantaten

Een Femto Engineering case studie

Achtergrond

Hoewel het al een tijdje geleden is dat we voor onze klant Mentor Medical verschillende analyses hebben uitgevoerd op borstimplantaten, willen we graag zoveel mogelijk praktijkvoorbeelden van FEA delen buiten de traditionele toepassingsgebieden.

 

Over Mentor Medical

Mentor Worldwide LLC, opgericht in 1969, is een toonaangevende leverancier van medische producten voor de wereldwijde markt van de esthetische geneeskunde. De onderneming ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt innovatieve, op wetenschap gebaseerde producten voor de esthetische markten over de hele wereld.
Mentor maakt al meer dan 20 jaar borstimplantaten. Mentor’s borstimplantaten zijn bestemd voor gebruik bij zowel borstvergroting als borstreconstructie en zijn van de hoogste kwaliteit, en gemaakt onder strikte normen van ontwerp en testen.

 

Borstimplantaten

Een borstimplantaat is een prothese die wordt gebruikt om de grootte, vorm en omtrek van iemands borst te veranderen. Aangezien scheuren een risico inhouden, is O&O uiteraard toegespitst op het verminderen van deze risicofactor. In het productieproces worden verschillende lagen van verschillende soorten siliconenrubber (patches) gevulkaniseerd. Vulkanisatie is een chemisch proces om natuurrubber of verwante polymeren om te zetten in duurzamere materialen door de toevoeging van zwavel of gelijkwaardige curatieven.
Speciale aandacht is nodig voor de effecten van dit overgangsproces op de sterkte, elasticiteit en duurzaamheid van het materiaal. Er worden proeven uitgevoerd met monsters van de achterzijde van de implantaten die onder grote vervormingen in een trekbank worden geplaatst.

 

Onze opdracht

Mentor Medical Leiden vroeg Femto Engineering om meer inzicht te krijgen in dit overgangsproces. Met behulp van non-lineaire analyses hebben we de sterkte en vervorming van de implantaten berekend door verschillende stretch scenario’s te simuleren. Voor deze opdracht hebben we gebruik gemaakt van Femap/NX Nastran. Om inzicht te krijgen in de toename van spanningen en vervormingen hebben we de analyses uitgevoerd met grote vervormingen tot 300%. Wij hebben een materiaalmodel gebruikt dat specifiek geschikt is voor het modelleren van (silicone)rubber. Tenslotte hebben wij een vergelijkende prestatiestudie uitgevoerd tussen een representatief implantaatmonster van Mentor Medical en een andere fabrikant. Mentor Medical-implantaten scoorden over het algemeen beter op het vlak van prestaties.

 

We hopen dat deze casestudy u beviel. Wilt u meer horen? Neem contact met ons op! Ook als u geïnteresseerd bent in onze analyse, simulatie of optimalisatie diensten, neem contact met ons op!

Neem contact met ons op!

 

 

januari 18, 2018
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.