Praktijkvoorbeeld: Brandwerende wanden van tankputten - Femto Engineering - Femto Engineering

Praktijkvoorbeeld: Brandwerende wanden van tankputten

"In alle situaties waren de uitkomsten van de analyses positief" - Enrico Lammers, Pro6com

Onze opdracht

Brandveiligheid van procesinstallaties is belangrijk, want als het mis gaat, gaat het heel erg mis, heel snel.  Het bedrijf Pro6com is gespecialiseerd in (proces)engineering en projectmanagement, voornamelijk in de proces- en farmaceutische industrie.
Voor een van hun projecten vroeg pro6com aan Femto Engineering om te helpen bij het bepalen van de integriteit van twee soorten wanden van tankputten, tijdens een koolwaterstofbrand.

 

Achtergrond

De wanden van de tankput zijn gemaakt met damwanden en verstevigd met horizontale balken die het overlopen van vloeistoffen moeten voorkomen in geval één (of meer) van de tanks in de put bezwijkt. Als de gelekte brandbare vloeistof vlam vat, kan de situatie kritiek worden. De volgende componenten werden in de analyse in aanmerking genomen: de hydrostatische druk van de gelekte vloeistof, de brand bovenop de vloeistof die de damwand verhit, en de temperatuurverschillen in de wand van de put als gevolg van het afkoelingseffect onder het vloeistofoppervlak.

De analyse

Voor een volledige analyse werden twee soorten situaties in aanmerking genomen. De eerste was de situatie waarin de brandende vloeistof het hoogste niveau van de tankput bereikte en de tweede wanneer de brandende vloeistof halverwege bleef.
In het laatste geval werd het bovenste deel van de damwand verwarmd (er werd een maximumtemperatuur van 350 graden Celsius berekend, waardoor de vloeispanning daalde) en bleef het onderste deel “gekoeld” door de vloeistoffen.

De resultaten

De resultaten van de analyses waren in alle situaties positief. Hoewel dit soort extreme scenario’s zelden voorkomt, is het goed te weten dat de putwanden in beide situaties bestand zijn tegen de hydrostatische druk en de opwarming.

 

We hopen dat u deze case study leuk vond. Wilt u meer horen over onze diensten? Neem contact met ons op! Zorg ervoor dat u geen van onze andere posts mist door ons te volgen op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Neem contact met ons op!

november 30, 2018
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.