Wat is Predictive Maintenance? - Femto Engineering

Predictive Maintenance

Wat is Predictive Maintenance en wat zijn de voordelen? We leggen het eenvoudig voor u uit in dit artikel.

Predictive Maintenance uitgelegd

Naast correctief en preventief onderhoud is het tegenwoordig ook mogelijk om op basis van de daadwerkelijke conditie van een component onderhoud uit te laten voeren. Doel bij predictive maintenance is dan ook om op het juiste moment de componenten te gaan vervangen net voordat het einde van de levensduur is bereikt. Zo wordt de beschikbaarheid verhoogd en de onderhoudskosten verlaagd.

Welke data is nodig?

De benodigde data is slijtage data of levensduur data van de componenten die falen. Zo kan nauwkeurig bepaald worden wat de exacte levensduur is en het bijbehorende uitvalpercentage. Als de kosten bekend zijn van zowel de reparaties (gepland en ongepland) als van de “downtime” dan kan tevens de optimale termijn bepaald worden voor het vervangen van de componenten. Tot slot hoeft men alleen nog maar te monitoren hoeveel km/ draaiuren/ cycles er verbruikt zijn en kan men op het juiste moment de componenten gaan vervangen.

Wat levert het op?

Als stelregel wordt gehanteerd dat Predictive Maintenace pas financieel rendeert als ongeplande reparatiekosten plus “downtime” kosten meer dan 10 keer zo hoog zijn dan de kosten voor geplande reparaties. Met andere woorden, als het preventief vervangen van componenten meer kost dan dat het opbrengt (besparen van uitval) dan heeft het geen zin om Predictive Maintenance toe te passen. Beter is dan om te analyseren of het mogelijk is de bedrijfszekerheid van een component te verbeteren (Reliability Life analysis).

Welke software gebruiken we?

Allereerst wordt de levensduur data of slijtage data geanalyseerd m.b.v. Minitab of WinSmith software. Zo kan onderzocht worden welke verdeling van toepassing is voor de uitval van de componenten (Log-normaal, Weibull etc). Als blijkt dat de uitval goed te voorspellen is met een statische verdeling dan kan vervolgens voorspeld worden wat de optimale vervangingstermijn is voor die componenten.

Vragen?

Bent u benieuwd of Predictive Maintenance toepasbaar is voor uw assets? Neem dan gerust contact op met een van onze Femto Analytics engineers.

Neem contact op! Meer over Femto Analytics

juni 10, 2018
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.