Wat onze stagiaires doen (deel 2) - Femto Engineering - Femto Engineering

Wat onze stagiaires doen (deel 2)

Ondersteuning van het TU Delft Solar Boat Team bij het ontwerpen van betere draagvleugels, simulatie per simulatie.

Toen onze stagiaire Yvet begon met haar stage bij Femto Engineering vroegen we haar in dit artikel naar haar eerste paar weken. Een paar maanden later zijn we blij te kunnen melden dat ze is afgestudeerd! In dit interview deelt ze de resultaten van haar hydrofoils studie.

 

Wat is de achtergrond van je opdracht?

Femto Engineering is CAE-technologie partner van het TU Delft Solar Boat Team. Een van de manieren waarop zij het team ondersteunen is door speciale onderzoekstijd aan hen toe te wijzen. Ik heb me verdiept in de draagvleugels van het TU Delft Solar Boat Team. Als de draagvleugels beter presteren, kan de boot sneller gaan en dat geeft hen een concurrentievoordeel tijdens de races.

De opdracht die ik kreeg was uit te zoeken wat de invloed is van de geometrie van de draagvleugels en de stutten op de lift en de weerstand van de zonneboot.

De manier waarop ik deze opdracht aanpakte, was door veel CFD simulaties te doen. Bij elke simulatie, veranderde ik 1 parameter van de geometrie. Door alle resultaten van de simulaties te vergelijken, kon het effect van een enkele parameter worden geïdentificeerd.

Wat heeft je onderzoek uitgewezen?

Sommige parameters hadden geen enkele invloed, terwijl andere parameters een groot effect hadden op de prestaties van de boot. Een van de conclusies uit mijn studie is dan ook het onvoorspelbare karakter van de parameter effecten. Wat mij het meest verbaasde was dat sommige parameters (bijna) geen invloed hadden op de prestaties van de draagvleugelboten.

Voor het TU Delft Solar Boat Team heb ik een naslagwerk gemaakt waarin alle parameters (en hun effecten) worden uitgelegd. Deze kennis zal toekomstige teams ten goede komen wanneer ze bepaalde geometrieparameters willen veranderen.

Als ik meer tijd had gehad, had ik meer kunnen bereiken. Zoals meer gedetailleerde simulaties of het veranderen van meerdere parameters tegelijk of ook de romp en de golven in de simulaties betrekken. Genoeg interessante onderwerpen over voor toekomstige studies.

Welke hulpmiddelen heb je gebruikt?

Alle simulaties zijn uitgevoerd met Simcenter STAR-CCM+. Het was mijn eerste ervaring met deze software. Ik kan zeggen dat ik er veel van geleerd heb. De ervaring komt goed van pas aangezien de software ook gebruikt wordt in mijn aankomende master. Ik zou Simcenter STAR-CCM+ aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in CFD. Raak gewoon vertrouwd met de functies en de interface door een model op te zetten. Je zult vrij snel aan de software gewend zijn. De software biedt veel mogelijkheden.

Hoe was je tijd bij Femto Engineering?

Ik heb veel geleerd, vooral van mijn bedrijfsmentor Martijn van Dijk. Ik heb mijn afstudeerstage gebruikt om te onderzoeken of ik me verder wilde specialiseren in CFD. Aangezien ik mijn master in CFD ga doen, is het antwoord ja.

Dank je en veel succes!

Stagiaires doen belangrijk werk bij Femto Engineering. Daarom zetten we ze graag in het zonnetje. We willen Yvet bedanken voor al haar harde werk en toewijding en wensen haar een geweldige tijd toe tijdens haar Master Wind Energy in Denemarken!

Als je geïnteresseerd bent in een van onze projecten of in een stageplaats, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Elk jaar hebben we een beperkt aantal posities beschikbaar.

Contact

 

augustus 12, 2021
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter Amesim, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.