Femto Employee Profile - Spotlight on a project engineer - Femto Engineering

Femto Werknemer Profiel: Spotlight op een project ingenieur

In dit bericht zetten we Marco Swierstra, project engineer bij Femto Engineering, in de schijnwerpers, als onderdeel van onze serie om mensen te introduceren die ons bedrijf helpen vormgeven. Neem even de tijd om over Marco’s ervaringen te lezen!

Volledige naam: Marco Swierstra
Eerste dag bij Femto: October 2, 2017
Titel: Project Engineer

Marco Swierstra - project engineer FemtoAan welke projecten werk je momenteel?

In oktober 2017 ben ik begonnen bij Femto Engineering nadat ik ben afgestudeerd als werktuigbouwkundige aan de TU Delft. Mijn afstudeerproject ging over de post-processing van topologie geoptimaliseerde resultaten. Als resultaat van dit project heb ik een stuk code geproduceerd dat komt met gladde, kraakheldere en geoptimaliseerde geometrieën. Tijdens mijn thesis werden alleen 2D gevallen bestudeerd, maar in samenwerking met de faculteit Werktuigbouwkunde werd het project uitgebreid om ook 3D gevallen te bestuderen. Ik werk parttime aan dit onderzoek bij Femto. Femto heeft een ondersteunende rol in de FEM-gemeenschap en begrijpt dat onderzoek belangrijk is om onze klanten een leidende positie en de beste ondersteuning te geven.

Naast mijn onderzoek naar structurele optimalisatie, werk ik aan een verscheidenheid van commerciële projecten.  Femto ondersteunt een breed scala aan klanten in verschillende branches, variërend van offshore tot lucht- en ruimtevaart tot de medische hulpmiddelen industrie. We bieden een totaaloplossing en dat vind ik zo leuk aan werken bij Femto. Het specialiseren in verschillende onderwerpen op het gebied van engineering is onderdeel van het ingenieursschap van Femto.

 

Welke simulatiesoftware gebruik je voor jouw projecten?

Ik gebruik Simcenter 3D voor mijn huidige project. Recentelijk heeft Simcenter 3D een topologie optimalisatie tool toegevoegd. Deze Simcenter tool biedt verschillende mogelijkheden om bijvoorbeeld materiaaleigenschappen en wanddiktes te optimaliseren. Verder is de flexibiliteit van Simcenter 3D in het schakelen tussen geometrie (CAD) en model (FEM) erg handig als er ontwerpwijzigingen moeten worden doorgevoerd. Al deze aspecten zijn nuttig in mijn werk.

 

Wat zijn volgens u de opkomende trends in je vakgebied?

Structurele optimalisatieprocedures, zoals topologie-optimalisatie, zijn meestal relevant bij structuren die niet erg geschikt zijn voor conventionele fabricagemethoden. Additive manufacturing, zoals 3D-printing, is tegenwoordig een mogelijkheid en biedt een mooie aanvulling op bijvoorbeeld frezen. Op het gebied van (topologie) optimalisatie verwacht ik verbeteringen ten aanzien van de maakbaarheid van de geoptimaliseerde resultaten. Er is bijvoorbeeld al een fabricagebeperking beschikbaar in Simcenter 3D die de overhang van structuren behandelt, en er zijn andere beperkingen in opkomst om allerlei moeilijkheden bij de fabricage van geoptimaliseerde structuren op te lossen.

Niet alleen beperkingen worden toegevoegd voor additieve vervaardiging, maar ook beperkingen met betrekking tot andere, meer conventionele, fabricagemethoden. Sommige onderdelen moeten en masse worden geproduceerd, waardoor additieve vervaardiging minder een optie wordt. De optimalisatiealgoritmen in staat stellen ontwerpen te maken die geschikt zijn om te gieten, is ook een enorme verbetering op het gebied van fabricage.

 

Wat is het meest lonende aspect van je werk?

Meestal raadplegen klanten ons met engineeringproblemen waarvan de oplossingen uitdagend zijn om op te lossen. Wat ik het leukst vind binnen mijn vakgebied is de combinatie van werken voor een verscheidenheid aan klanten op een hoog niveau van onderwerpen die nooit hetzelfde zijn.

 

Bedankt voor het lezen van dit bericht! Als je geïnteresseerd bent in onze diensten of in een openstaande functie bij Femto, aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Neem contact met ons op!

maart 16, 2018
Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of interesse in één van onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

over ons

Bij Femto Engineering helpen we bedrijven hun innovatieve ambities te bereiken met specialistische engineering consultancy, software en R&D.
Wij zijn Siemens DISW Smart Expert Partner voor Simcenter Femap, Simcenter 3D, Simcenter STAR-CCM+ en SDC Verifier. Neem contact met ons op en laat FEM en CFD voor u werken.

Privacy policy

×

Loop voorop in FEA & CFD

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks FEA kennis, nieuws en tips gratis in je inbox.